+421 47/437 0961

obchod@farmamacove.sk

a

Chilli je obľúbenou prísadou vo svete kuchyne, a to nielen pre svoju výraznú chuť, ale aj pre mnohé zdravotné účinky, ktoré má. Táto malá paprička obsahuje veľké množstvo živín a vitamínov, ktoré môžu mať pozitívny vplyv na naše zdravie.

Jedným z najznámejších zdravotných účinkov chilli je jeho schopnosť zvýšiť rýchlosť metabolizmu a spomaliť rast hladiny cholesterolu v krvi. To pomáha pri redukcii váhy a aj v boji proti srdcovým chorobám. Chilli má tiež protizápalové vlastnosti, čo znamená, že pomáha pri zmiernení bolesti spojenej s artritídou a inými zápalovými ochoreniami.

  • Ukázalo sa, že chilli má pozitívny vplyv aj na tráviaci systém. Obsahuje látky, ktoré podporujú tvorbu žalúdočných štiav a zlepšujú trávenie. Ďalej sa tiež ukázalo, že konzumácia chilli pomáha pri boji proti baktériám a parazitom v našom tráviacom trakte.

 

  • Je dôležité si však uvedomiť, že chilli môže byť pre niektorých ľudí príliš pikantné a spôsobiť žalúdočné problémy. Preto je dôležité konzumovať chilli s mierou a počúvať svoje telo.

 

  •  Niektoré štúdie naznačujú, že konzumácia chilli môže mať aj prospievať našej mentálnej pohode. Pri konzumácii chilli sa uvoľňujú endorfíny, tzv. „hormóny šťastia“, ktoré pomáhajú zlepšiť náladu a pocit pohody.

 Chilli  je skvelou prísadou, ktorú by sme mali zaradiť do svojej stravy. Jej zdravotné účinky sú rozmanité a pozitívne ovplyvňujú náš organizmus. Nezabúdajme však, že všetko s mierou je zdravé, a preto si užívajme chuť a prospech z chilli s rozumom.